Bio


FIN

Ennisofia Salmela Floresin (s.1985) matka taiteilijaksi kulkee yli mantereiden ja taidekenttien. Hän on valmistunut filosofian maisteriksi taidehistoriasta ja opiskellut luovaa kirjoittamista Turun yliopistossa sekä Kallion kirjoittajakoulussa. Myöhemmin hän opiskeli kuvataiteita La Platan yliopistossa, Buenos Airesin provinssissa ja kirjansidontaa Tucumanissa, Pohjois-Argentiinassa. Lisäksi hän työskentelee oppaana, taidehistorian opettajana ja työpajojen vetäjänä. Salmela Floresin varsinainen taiteen tekeminen alkoi maalaamalla muraaleja Latinalaisessa Amerikassa ja Suomessa.

Taide on aina ollut hänen intohimonsa. Sen ja hänen monikulttuurisen taustansa kautta hän oppii ymmärtämään itseään, maailmaa ja luovuuden merkitystä siinä. Salmela Floresia kiinnostaa identiteetti ja luonto sekä näiden merkityksiin vaikuttavat yhteiskunnalliset ja kulttuuriset kysymykset.

Olosuhteet ja ympäristö ohjaavat hänen ideoidensa syntyä ja tekemisen tapoja. Tämän vuoksi residenssijaksot ovat Salmela Floresille tärkeitä. Yksi niistä oli vuonna 2023, kun hän työskenteli Raices-residenssissä, Aconquijan vuoristokylässä, Argentiinassa. Jakson aikana syntyi maisemaa käsittelevä performanssi ja luonnoskirja, joiden materiaaleista hän sitoi taiteilijakirjan. Kirja on ollut esillä MUUn ryhmänäyttelyssä Helsingin Kaapelitehtaalla ja Lappeenrannassa Taidekeskus Idässä.

Salmela Floresin työskentelyssä materiaali ja ideat vaikuttavat toisiinsa. Materiaaleissa on usein mukana jotain kerran käytettyä ja se sekä välineiden tuntu ohjaavat tekemistä. Tekemisen prosessi saa jäädä näkyviin. Salmela Flores ottaa vaikutteita taidehistoriasta sijoittaen itsensä käsitetaiteen ja marginaalitaiteen piiriin. Hänen teoksissaan on leikillisyyttä ja niissä yhdistyy teksti, maalaus ja piirustus.

Vuonna 2023 oli Salmela Floresin tähän mennessä laajin yksityisnäyttely San Miguel de Tucumanissa, Centro Cultural Rouges’ssa. Näyttely tarkasteli abstraktia piirrosta suhteessa luonnon muotoihin, automaatioon ja meditaatioon.

Salmela Floresin taiteellisen työskentelyn ehtoina ovat lukeminen, kirjoittaminen, taiteen kokeminen, metsässä kävely ja joutilaisuus.